Wat is een vector bestand? (Duidelijke voorbeelden)

Als je je logo wil gebruiken voor drukwerk, zul je vaak te horen krijgen dat je vector bestanden moet aanleveren. Maar hoe leg je eigenlijk uit wat zo’n bestand inhoudt, waarom het belangrijk is om een vectorversie te vragen en hoe men een vector bestand herkent? Na het lezen van deze blog heb jij alle verstand op vectorgebied!

Wat is een vector bestand?

Het is slim om in het bezit te zijn van vector bestanden als je ooit je logo wil gebruiken op drukwerk. Denk hierbij aan autobelettering, advertenties, stickers, kleding of spandoeken. Een vector bestand is namelijk een grafische afbeelding die oneindig vergroot of verkleind kan worden, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je logo of beeldmateriaal. Hiermee wordt voorkomen dat (zoals bij een foto) de pixels te zien worden als kleine blokjes wanneer je een foto uitvergroot. Denk maar aan Minecraftblokjes 😉 Vectors worden juist gemaakt in Adobe Illustrator en deze extensie is .ai.

 

wat-is-een-vector-bestand-gif
pixels

Waarom een vector bestand?

Grafisch ontwerpers zullen vragen om vectorbestanden, want als je een jpeg-bestand aanlevert, kan het zomaar zo zijn dat de kwaliteit van je drukwerk lager is. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

 

Hoe herken je een vector bestand? Wat is een .eps?

Documenten en afbeeldingen kunnen onder verschillende bestandsnamen worden opgeslagen. Voor vectorbestanden bestaat een standaard die je met verschillende programma’s kunt openen. Dit bestand heet een EPS-bestand en is te openen met verschillende grafische programma’s. Niet elk EPS-bestand is een vector bestand en andersom!

Psssst … Klik op mij.

wat-is-een-vector-bestand-vector vs jpeg
vector vs jpeg

Van PDF naar vector

Het bestandsformaat PDF is bij iedereen bekend en is ook geschikt als alternatief. Een PDF kan namelijk op verschillende besturingssystemen worden geopend. Ook wordt een .PDF regelmatig gebruikt in de grafische sector. Een vectorbestand kan uiteraard ook als .PDF bewaard worden.

wat-is-een-vectorbestand
verschillende bestandsextenties

 

Kortom

Als je een logo wil laten ontwerpen, zorg er dan voor dat je de bestanden in vector ontvangt. Wij zorgen voor al onze klanten dat er van hun logo een vectorversie beschikbaar is. Ook als je niet van plan bent om je logo op drukwerk te gebruiken. Je weet immers nooit wat de toekomst je brengt…

Check, check, dubbel check

Ben je in het bezit van een logo, maar weet je niet of dit logo een vector bestand betreft? Laat het ons uitzoeken! Wij regelen dit kostenloos. Stuur ons je bestanden en wij checken GRATIS of jouw bestanden vectorieel zijn. Zijn je bestanden niet vectorieel? No stress! Een van onze diensten bestaat uit het vectorieel maken van niet-vectoriele logo’s m.a.w het vectoriseren van uw logo.

 

wat-is-een-vector-bestand

Tags:

Geef een reactie